Jeugd

 Vorige week dinsdag ( 14-2-2017 ) was Sportcentrum Leek het toneel van het jaarlijkse damtoernooi voor de basisscholen in het Westerkwartier. Deze keer ging het om de welpen, de groepen 1 t/m 6.
Acht teams van vier spelers namen dit jaar deel. De belangstelling van ouders, grootouders en ook broers en zussen van de jeugdige denkers was weer groot.
Na een spannende en soms opwindende strijd legden de beide teams van de Bron uit Marum beslag op de eerste  en de tweede plaats. Het beste viertal van de Hasselbraam uit Leek verloor in de voorlaatste ronde met 5-3 van de Bron 1 en legde beslag op de derde plaats, die ook nog recht gaf op deelname aan het Provinciaal Gronings kampioenschap.
Opvallend was dit jaar de snelheid waarmee werd gespeeld. Het denksportpincipe ‘eerst denken, dan doen’ werd veelvuldig geweld aan gedaan. De organisator van het toernooi, de Damclub Roden/Leek geeft via gratis lessen op dinsdagavond de kinderen een mooie kans om dit euvel te verhelpen.

 

Geachte jeugdleider,

Als organisatoren van het NK aspiranten 2016 hebben we het plan opgevat om
een damkamp te organiseren voor de jeugdleden van de KNDB.

Het is een feit dat veel jongeren afhaken rond de aspirantenleeftijd. Maar waarom?
Is er mogelijk een te grote kloof tussen de ‘gewone jeugdclubdammers’ en de talenten?
Kost (goed) dammen te veel inzet en trainingstijd? Of is er te weinig sociale binding binnen de sport?

Mocht het probleem in (één van) deze vragen zitten, dan willen wij dit probleem
verminderen door het opzetten van een damkamp.

In de zomervakantie: van maandag tot en met vrijdag als groep damliefhebbers
bij elkaar, trainen, workshops, andere damdingen en vooral ook veel gezelligheid!

Hebt u pupillen, aspiranten of junioren die u graag voor de club zou behouden en
waarvoor zo’n gezellig damkamp mogelijk als hulpmiddel zou kunnen dienen?
Vraagt u hem of haar dan om de enquête in te vullen, (bij voorkeur ook in overleg
met de ouders, omdat we ook de kosten communiceren).

https://nl.surveymonkey.com/r/B6ZYDMP
Uiterste reactiedatum van de enquête is 22 november 2016.

Hartelijk dank voor uw actieve medewerking aan het bekendmaken van deze enquête!

Vriendelijke groet,
de organisatie,
Cees de Leeuw, Jack van der Plas, Steven den Hollander, Eva Houtjes-Kieskamp

 

Het damkampioenschap voor de pupillen van de basisscholen in het Westerkwartier vond vorige week woensdag plaats in Sportcentrum Leek. Het werd een ware triomftocht voor cbs De Bron uit Marum.
Na het kampioenschap van de welpen werden ook de pupillen met overmacht eerste, maar dat niet alleen, het tweede viertal legde verrassend beslag op de tweede plaats, zij het na een spannende strijd met Nijenoert uit Leek en de Kuipersshool uit Grootegast.
Zaterdag werd in de prachtige aula van het Hogelandcollege in Warffum gespeeld om het provinciaal kampioenschap.
Gronings kampioen bij de welpen werd De Getijden uit Pieterburen met De Bron als goede tweede. Bij de pupillen werd de strijd pas beslist in de laatste ronde tussen de St.Michaelschool uit Groningen en de Bron. Er werd op uitstekend niveau gespeeld. De St. Michaelschool won met 5-3 van de Marumers en werd dus provinciaal kampioen. Met hun tweede plaats mogen zowel de welpen als de pupillen van de Bron op 8 april deelnemen aan de halve finale van het NK schooldammen.
Het succes van de winnende viertallen is voor een belangrijk deel te danken aan de voorbereiding op school onder begeleiding van ervaren clubdammers.Zo wordt De Bron uit Marum al jaren begeleid door een lid van de damclub Roden/Leek, een aanbeveling voor andere scholen!
       
Op de foto’s een overzicht van het toernooi in Leek en pupillen van cbs. De Bron uit Marum

 

 

 

Vorige week (10 mei 2016) slaagde Janne Tangemann uit Leek met glans in haar examen voor het Jannes van der Waldamdiploma. Janne gaf door haar rustige speelstijl blijk veel aanleg te hebben voor deze denksport.
Eerder dit jaar was ook Bart Veldman uit Peize al geslaagd voor dit damdiploma.
Bij de damclub Roden/Leek kan men,bij enige aanleg voor denksport , in tien gratis lessen examen doen voor dit damdplioma.
Na de zomervakantie start weer een nieuwe gratis cursus, nadere inlichtingen via de website van de Damclub Roden/Leek.
 
Ilse Barf
De 15-jarige Ilse Barf uit Leek moest afgelopen week in Den Haag haar nationale kampioenstitel dammen bij de aspiranten verdedigen. Een moeilijke opgave in een sterk deelnemersveld.
Ilse is meervoudig Nederlands damkampioen zowel bij de welpen als de pupillen geweest en leek ook deze keer regelrecht op titelprolongatie af te stevenen. Het zat haar ook in een paar partijen bepaald niet tegen
Ilse ging de laatste ronde in met een vol punt voorsprong op de naaste concurrente Tamar Visser uit Barthlehiem en twee punten op Danya Koullen uit Heerlen
Ilse begon in haar laatste partij tegen de Limburgse weer in een weldadige agressieve speelstijl, maar werd in het late middenspel verrast door een tegenaanval. In het eindspel kwam Ilse een tempo tekort en verloor.
Tamar Visser kwam tegen Jasmijn Scholten uit Hoogeveen niet verder dan remise zodat uiteindelijk drie speelsters met een gelijk aantal punten bovenaan eindigden.
Op basis van weerstandspunten werd Tamar Visser kampioen, Danya Koullen tweede en Ilse Barf eervol derde. Ilse, die haar mooie damcarriere op zevenjarige leeftijd begon bij de Damclub Roden/Leek toonde zich na afloop tevreden met haar gedeelde eerste plaats.
Martijn Matthezing prolongeert jeugdtitel bij Damclub Roden/Leek
Bas van Dijk en Martijn Matthezing stonden gelijk in punten, ze hadden hun vorige tegenstanders allemaal verslagen, toen ze begonnen aan hun beslissende partij.
Het werd een spectaculair gevecht in een partij met van beide kanten grote fouten, soms regelechte blunders. Waarschijnlijk door de zenuwen beging Martijn een beginnersfout, hij trapte in het bekende Haarlemmerzetje.Bas strafte dit direct af en Martijn neigde tot opgeven met twee schijven achterstand. Hij vermande zich en speelde door. Met snel en op plufpoker gebaseerd spel werd Bas tot fouten verleid en bereikten beide spelers nog de damlijn. Een grove blunder  van Bas in het eindspel bracht de titel weer bij Martijn.
Wessel Pops eindigde na de beide koplopers op een verdienstelijke derde plaats.
Met dit kampioenschap werd het damseizoen van de Damclub Roden/Leek afgesloten.
Dinsdag 1 september begint het nieuwe seizoen met weer 10 gratis damlessen voor de jeugd. Inlichtingen via de site van de Damclub Roden/Leek.

Bas van Dijk en Martijn Matthezing

De laatste ronde van de DDB-cup, het damtoernooi voor de jeugd uit Groningen en Drenthe vond noodgedwongen plaats in Hoogeveen. Het clublokaal van de damclub Roden/Leek was afgelopen zaterdag niet beschikbaar.
Namens deze club namen deze keer maar drie spelers deel, met enigszins teleurstellend resultaat. Vooral het spel van Martijn Matthezing viel tegen, hij eindigde als laatste in zijn groep van zes met slechts één winstpartij.
Martijn heeft ongetwijfeld talent voor de denksport, maar verliest vaak door te snel, impulsief te spelen.
Jort van Huffelen deed het iets beter door een zesde plaats in zijn groep van acht. Wessel Pops was met zijn derde plaats de beste vertegenwoordiger uit onze regio.
Het toernooi werd gedomineerd door jeugdleden van de damclub Hoogeveen, die met 24 spelers was vertegenwoordigd.

Jort van Huffelen en Wesel Pops

Bij het scholenkampioenschap dammen van het Westerkwartier was de wedloop tussen de pupillenteams van De Hasselbraam uit Leek en De Bron uit Marum bijzonder spannend. De onderlinge wedstrijd eindigde in 4-4, maar, uitgerekend tegen het eigen tweede team liet de Bron 1 (door onderschatting?) een puntje liggen. De Hasselbraam werd dus dit jaar schooldamkampioen van het Westerkwartier.
Beide teams plaatsten zich wel voor het provinciaal kampioenschap.
Dit toernooi werd afgelopen zaterdag een groot succes voor alle teams van  uit onze regio.
Bij de welpen, tot en met groep zes, werd het  viertal van de Bron tweede en plaatste ook de Jan Kuipersschool uit Grootegast zich als vierde nog voor de landelijke halve finale.
Bij de pupillen werd de Hasselbraam gedeeld eerste met het viertal van de Schoolvereniging uit Groningen. De onderlinge wedstrijd werd door de Leeksters met 6-2 gewonnen, maar een onnodig puntverlies tegen de Bron betekende dat de Stadjers nog in punten gelijk kwamen. De Bron werd derde in de eindstand en daarmee ook geplaatst voor de halve finale.
Het toernooi in het Groninger Denksportcentrum was ook een succes voor de jeugdleiders van de damclub Roden/Leek, die in clubverband of via de school de jeugdige dammers op de toernooien hadden voorbereid.
De halve finales voor het nationaal kampioenschap worden zaterdag 11 april gehouden, de plaats is op dit moment nog niet bekend.

het pupillenteam van De Hasselbraam

 

Kinderen met belangstelling en/of aanleg voor een denksport kunnen elk jaar gratis tien damlessen krijgen.

Onder begeleiding van ervaren dammers bestaat zelfs de mogelijkheid om daarna het van der Waldiploma te behalen.

De lessen vinden plaats in het clublokaal op dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur.

Aanmelding kan telefonisch bij Evert Faber : 06 - 10677753 of via email :   evert.faber@home.nl