Damthriller in de polder

Geschreven door op 19 januari 2016 in Geen categorie - Geen reacties

LEEK – januari 2016 – De dammers van Damclub Roden-Leek speelden zaterdag in en tegen Emmeloord hun achtste wedstrijd van het seizoen. Om weg te komen uit het rechterrijtje moest er worden gewonnen. En dat ook een damwedstrijd spannend kan zijn bleek maar weer eens.

Bert Begeman zorgde via een sterk eindspel voor de eerste winst (0-2), maar de nederlaag van Jouke de Haan tegen kopman IJsbrand Haven bracht de stand weer in evenwicht (2-2). Roel de Vries zorgde voor een voorsprong door in een bizarre partij – waarbij er in zware tijdnood van alles gebeurde – met te winnen van de oud-Friese kampioen Cor Koene. Dennie van Dijk speelde een aanvallende omsingelingspartij die gelijkwaardig in remise eindigde (3-5) en de fraaie overwinning van Bert Honderd zorgde voor een voorsprong van 3-7.

Verrassende wending
Sterke remises van Rob Helwerda en Jaap Huizinga brachten de voorsprong op 5-9 en de overwinning leek binnen, maar invaller Edward Kuiper liet in gelijkwaardige stand een steek vallen waardoor de voorsprong op Emmeloord weer werd verkleind werd tot 7-9. Omdat Fokke Smid leek te gaan verliezen, had iedereen zich met een 10-10 gelijkspel verzoend, maar via een zeer verrassende wending in de partij eindigde dit duel toch nog in remise en kon Damclub Roden-Leek met een wat gelukkige 9-11 overwinning de polder weer verlaten. Het werd helemaal een mooie dag voor Damclub Roden-Leek omdat ook het tweede tiental een klasse lager verrassend met 13-7 won van Winschoten.